Seksuologie


1

Soms hebben mensen een vraag of probleem op het gebied van seksualiteit waar ze alleen niet uitkomen. Daarbij valt te denken aan pijn bij het vrijen (dyspareunie), een erectiestoornis, moeilijkheden met het orgasme of een verschil in seksueel verlangen. Het seksuele functioneren kan veranderen door factoren zoals ouder worden, ziekte, zwangerschap of fertiliteitsproblematiek. Het lichaams- en zelfbeeld kan hierdoor anders worden, er kunnen psychische klachten optreden of er kunnen (communicatie)problemen binnen de relatie ontstaan. Als seksuoloog NVVS help ik u graag uw probleem nader in kaart te brengen. Ik ga hierbij uit van het biopsychosociaal model, waarbij er aandacht is voor zowel lichamelijke, psychologische en sociale factoren. Vervolgens zullen we samen systematisch naar een verandering of oplossing toewerken. Behalve de gesprekken met mij zal ik u in veel gevallen ook oefeningen voor thuis meegeven.

Als u een partner heeft, is het vaak wenselijk en behulpzaam als deze ook kan aansluiten bij (een deel van) de gesprekken.

Ook voor vragen op het gebied van seksuele oriëntatie kunt u bij mij terecht.

Ik ben werkzaam geweest binnen de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en heb me gespecialiseerd in autisme spectrum stoornissen. Als u een dergelijke diagnose heeft en worstelt met vragen over seksualiteit kunt u ook bij mij terecht.

Tenslotte kunt u mij ook contacteren als u een scholing wilt organiseren binnen uw instelling op het gebied van seksualiteit. Daarbij kunt u denken aan thema’s zoals:

  • Bespreekbaar maken van seksualiteit
  • Autisme en seksualiteit
  • Verstandelijke beperking en seksualiteit
  • Ouderen en seksualiteit

Voor meer informatie over de seksuologie kunt u ook een kijkje nemen op de website van onze beroepsvereniging (Nederlandse Vereniging voor Seksuologie): www.nvvs.info